Retratava la façana de l’església de Santa Eulàlia de Ultramort, la descripció de patrimoni Gencat ens diu que és un edifici d'una nau, de planta rectangular i capçalera carrada que no destaca de la resta de l'edifici. Les tres capelles laterals, la sagristia i el cor són afegitons tardans. En una mènsula del cor hi ha gravat l'any "1574" i a la porta de la sagristia el "1732". També pertanyen a reformes tardanes les obertures dels frontis: portada barroca classicitzant, amb pilastres, motllures i una fornícula rematada per un frontó on hi figura l'any 1745 i un rosetó. A l'angle SW del temple es dreça el campanar de torre, de planta quadrada i obertures d'arc apuntat. L'església és coberta amb una volta apuntada i seguida, sense arcs torals ni triomfal. El parament és de carreus escairats, força grans; la volta és feta amb pedres sense treballar. A l'interior hi ha una làpida gòtica datada l'any 1340.
Quan al topònim Ultramort, el diccionari català valència balear en diu ; etimològicament del llatí vŭltŭre mŏrtŭo, ‘voltor mort’.
Us deixo un enllaç en el que – sembla que en clau d’humor – es fa una revisió dels topònims del Empordanet
http://www.xtec.cat/~aquixal/toponims_del_baix_emporda.htm
malgrat la denominació ‘Baix’, BAJO en la llengua castellana, us puc garantir – per experiència pròpia – que es pot transitar completament alçats per aquesta comarca – i totes les de Catalunya que substituïen ‘manu militari ‘, el jussà de la llengua catalana, pel BAJO , això si, com deia Joan Carles I "el castellà mai va ser llengua d'imposició"
Moltes persones pateixen La síndrome d'Estocolm i defensen aferrissadament el manteniment d’aquest BAIX, com ho fan també amb l’hora feixista que patim d’ençà de la victòria dels sediciosos contra el govern LEGÍTIM de la II República.
No trobava ningú per a preguntar-li per l’edifici escolar anterior a la dictadura d’Ultramort, i desespero ja de rebre’n també resposta des de l’Ajuntament al que m’adreçava mitjançant instancia electrònica.
http://bancsinofos.blogspot.com.es/2001/01/397.html
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada