Retratava l’ermita situada a 435 metres sobre un petit turó del mateix nom. Presenta una nau rectangular de 5 metres d'ample per 7 metres de llarg, sense absis (fou ensorrat). En un lateral s'aprecia encara el portal antic ara mig tapat per un contrafort. La façana és molt simple: té una porta, un ócul en la part superior i acaba amb un campanar d'espadanya doble i acaba amb un campanar d'espadanya doble. Tot l'edifici és de pedra. És una capella romànica tardana que sofrí algunes modificacions: aterrament de l'absis, i afegidura dels contraforts.
L’any 1835, en temps de la Primera Guerra Carlina, va ser saquejada i desaparegué un crucifix gòtic, venerat a l'ermita primitiva. Va quedar molt malmesa, i l’any l 1885 es va decidir fer-ne una de nova, amb les donacions dels feligresos del poble de Súria, una mica més amunt que va ser inaugurada el 1888.
No li anaven gaire bé les coses a la ‘ nova’, l'any 1919 un fort temporal destroça la façana i el campanar. S'inicià la reconstrucció i se li afegí una sagristia a la part esquerra, un pou a la dreta i un parallamps.
En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la II República, l’any 1936, fou saquejada i cremada, salvant-se tant sols el cap de la imatge de Sant Salvador que va permetre posteriorment una nova reconstrucció.
Llegia en un altre lloc que els liberals durant la primera guerra Carlina van cremar l'ermita, i com a mostra de la seva ‘catolicitat’ van llençar la imatge del sant Crist pendent avall. El cap va ser recuperat un any més tard per un caçador i es va refer la resta de la figura, a càrrec d'un particular .
Dono més versemblança a la segona opció, les mal dites ‘guerres carlines’ , començaven sempre amb la sedició d’alguns militars- com succeiria també a la guerra dels anys 36-39 -, així que ho totes eren ‘ guerres civils’, o totes eren ‘asonadas’ de capitostos militars que s’avorrien.
També l’any 2002 s’ha refet l’edifici romànic sota la direcció de l’arquitecte Antoni González Moreno-Navarro. Barcelona (1943)
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada