Havíem pujat fins a la Morera des de Cornudella, per a retratar principalment – si les trobava – les antigues escoles, i l’església parroquial advocada a la Nativitat de la Mare de Déu, coincidia amb la persona que viu a la casa que havia estat escola, i retratava posteriorment aquest temple, que segons la descripció de Patrimoni Gencat, presenta planta de tres naus més creuer no sobresortit, amb volta de canó amb llunetes a la nau central i d'aresta a les laterals. El creuer presenta una volta d'aresta i la capçalera una de quart d'esfera que arrenca de quarts d'esfera angulars als racons. Les naus laterals estan formades pels espais entre els contraforts, amb un pas petit. El conjunt és de pedra reforçada per carreus als angles, amb la façana arrebossada i enguixat a l'interior. El campanar és de planta quadrada, situat als peus del temple, al costat dret. Mirant al cementeri hi ha dues finestretes de doble esqueixada. A la façana hi ha una petita rosassa. La porta, d'estil romànic, compta amb dues columnes d'on arrenquen tres arquivoltes i un guardapols, tot plegat bastant malmès. Al damunt de la portalada hi veiem tres fornícules, on s'hi trobaven tres imatges actualment desaparegudes, que han estat reposades. L'església forma part de l'abadia i l'antic cementeri annex.
Llegia que l'edifici fou cremat l'any 1810, durant la guerra del Francès, en aquella època, amb els ‘ diners d’Amèrica’, es devia reconstruir en una revolada, en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la II República va patir un nou incendi.
El sostre demogràfic de la Morera s’assolia al cens de 1887 amb 790 veïns, al tancament de l’any 2013 eren 158 habitants, una trentena dels quals viu al petit nucli de la conreria Scala Dei, que presideix l’ església de la Mare de Déu de la Mercè.
Sou pregats de fer les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada