Retratava la façana de l’església de l’Exaltació de la Santa Creu, de Torrefarrera, a la comarca del Segrià.
La descripció ens diu ; església de tres naus que arriben a la mateixa altura. Les naus laterals són més petites i amb la part corresponent al creuer més oberta. Els arcs faixons es marquen a l'exterior en una mena de contraforts. Significació purament arquitectònica dels elements decoratius. Reforçament de la dimensió horitzontal, amb repetició de cornises i frontons, i campanar reduït al mirador. Sòcols de carreus regulars de filada i la resta de pedra picada col•locada irregularment.
L’obertura de Catalunya al comerç amb les colònies americanes a la segona meitat del segle XVIII, feren que l’església resultés insuficient per atendre les necessitats del poble. Es requeria, doncs, la construcció d’un nou temple. La nova església s’edificà en el mateix lloc que l’anterior, aprofitant els elements ja existents.
Bastida a mitjan del segle XVIII, és d’estil neoclàssic (única església de la comarca del Segrià d’aquest estil), de tres naus, ordre compost, façana senzilla i elegant i un bell campanar molt similar al de la catedral moderna de Lleida, (amb dues campanes) fou totalment destruïda l’any 1936, en els aldarulls que s’iniciaven amb la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la II República.
Fou reconstruïda de nou l’any 1941; ens agradarà tenir noticia de l’arquitecte restaurador a l’email coneixercatalunya@gmail.com , com també del de les darreres reformes de l’any 1989.
Aquesta església conserva un Mur Musulmà. La part baixa de l’Església presenta l’aspecte d’un mur de construcció musulmana, que deuria de pertànyer a l’antiga mesquita. A sota i al costat del mur de la façana s’hi ha descobert una sitja excavada a la roca arenosa, que segurament també és d’origen musulmà.
No sabia trobar però, l’edifici de les escoles de Torrefarrera anteriors a la dictadura franquista – no acostumen a ser edificis alts -, i en aquest cas la descripció ens diu ; grup escolar amb una concepció de planta típica dels anys en què fou construïda. El tractament de l'espai és molt funcional: grans obertures a l'exterior i finestres més reduïdes quan el sol incideix contínuament. El pati comença a integrar-se amb l'escola.
Sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca i publicar directament a la pàgina https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts les imatges dels edificis escolars de la població on residiu, o si les identifiqueu als llocs que aneu de visita, i/o fer-nos-les arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Catalunya us en deurà una.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada