El Vicente Capdevila Rimbau retratava el runam de la capella de Mare de Déu de Gracia, a Tossa de Mar, comarca de la Selva, província de Girona, d’aquesta nació que els nadius anomenem – de moment- Catalunya.
No hi ha gaire informació a la xarxa sobre la dita capella de la Mare de Déu de Gràcia, o capella de la Mare de Déu de Can Payet
Trobava a : http://www.tossademar.cat/arxius/programa-SantPere2013.pdf
Al segle XVIII, la Mare de Deu de Gràcia se celebrava el primer diumenge després de Pasqua. S’explica que la destrucció de la Capella es va produir durant la Guerra de la Independència, entre 1808 i 1809. La capella és petitona, però, segons Mario Zucchitello, historiador de la vila, havia estat molt freqüentada per bosquetans, carboners, traginers, etc. durant els segle XVII i XVIII. Se sap que durant un temps va ser propietat de la família Payet. De fet hi ha una cançó que ens ho recorda:
“Sant Garau de Vallprahona,
Sant Baldiri de Canyet,
Sant Benet del mas d’en Ferro,
La mare de Déu de Gràcia de Can Payet”
Sembla que corria la llegenda que la capella amagava un tresor, i els francesos en no trobar-lo, van decidir bombardejar-la.
Els anys vuitanta es va recuperar la celebració de l’Aplec en temps de l’alcalde Sr. Telm Zaragoza i Raig . S’ha de dir que en “Tem”, havia demanat al consolat francès que en paguessin la restauració, adduint que al capdavall estava acreditat que havien estat tropes francessc les que la feien malbé. No sabem com va acabar la cosa, que podem dir però , que la Capella s’ha anat restaurant gràcies a la família Aromir, i al bon fer del Sr. Eustaquio López recentment traspassat (E.P.D.), el Sr. Lluís Navarro, i del Sr. Francisco Tenedor, qui aportà desinteressadament els materials per a la reconstrucció.
Actualment l’Aplec se celebra el segon diumenge de maig. Sempre se celebra amb una missa i una arrossada popular.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , la desinformació vers els nostre patrimoni històric i cultural, és una eficaç eina en mans dels enemics de Catalunya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada