Santa Maria d’Igualada, de la que no en podia retratar la façana, ocupa el solar d’una primitiva església d'estil romànic, documentada des de l'any 1003. Aquesta església, junt amb una petita molt fortificada, es va aixecar al peu de l'antic camí ral d'Aragó, en un petit alou o domini del monestir de Sant Cugat del Vallès. Aquesta primitiva església fou renovada i consagrada els anys 1057 i 1087, indici del naixement i creixement del primitiu nucli de poblament, convertit en una parròquia i des del 1233 en una vila reial. El creixement de la població féu ampliar l’església amb capelles i annexos gòtics vers el 1365, fins que s'imposà la construcció d'un nou edifici que es va començar l'any 1617 i es va anar construint a partir del presbiteri per etapes, demolint l'obra antiga a mesura que avançava la nova. De les estructures antigues en resten una capella gòtica i la base del campanar. L'obra més destacable del seu interior és el Retaule Major, dissenyat per Jacint Morató i Soler (Vic, 1683 - Solsona, 1736) i esculpit per Josep Sunyer i Raurell (Manresa, Vegueria del Bages, ~1673 - Manresa, 1751)
La descripció tècnica ens diu que el temple té unes mides , d'uns 1.200 m2, consta d'una sola nau, de sis trams i absis, amb cor alt als peus i capelles laterals. Les capelles s'obren a la nau en arcs de mig punt amb diverses motllures d'influència clàssica. Els espais del mur entre les capelles estan decorats amb pilastres que s'aixequen fins a l'arrencada de la volta. En la part exterior les capelles estan separades i continuades per murs o contraforts amb gàrgoles.
L'absis , té més espai lliure al seu voltant, això em permetia retratar l’edifici de planta rectangular , que s'uneix a la nau per un arc triomfal de mig punt. Les cornises i motllures són renaixentistes, però les voltes són de tradició gòtica, més familiars als nostres constructors. Durant la darrera dècada s'han efectuat diverses obres de restauració. S'ha reformat així mateix el campanar, la façana i el seu entorn immediat.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , la desinformació vers els nostre patrimoni històric i cultural, és una eficaç eina en mans dels enemics de Catalunya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada