Dins del material del Fons 'Estudi de la Masia Catalana' de l' Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya, arxiufotografic@cec.cat, es pública una fotografia de Santa Maria de Vallclara, anterior al conflicte bèl·lic que començava amb la sedició dels militars feixistes contra el Govern de la II República Española, el 18 de juliol de 1936.
La descripció tècnica ens diu; església amb la nau orientada a llevant , que presenta una llargada desmesurada. Als murs podem observar les diferents etapes constructives. El portal es troba al mur de migdia, s'hi accedeix mitjançant graons, el portal és d'arc de mig punt, amb motllura i està emmarcat seguint una forma rectangular amb trencaaigües al damunt i pilastres als costats. A ponent observem unes dovelles que indiquen l'existència d'una antiga obertura, possiblement, una porta la qual està situada a un metre del sòl. A la part esquerra, assegut damunt el desnivell de la teulada, s'aixeca el campanar d'espadanya. Darrerament s'ha restaurat, per tant l'estat de conservació és bo.
Santa Maria Vallclara, el Pont de Malafogassa, Sant Pere de Castanyadell, Sant Andreu de Bancells,... són algunes de les destinacions que no trobava indicades enlloc, tothom sap que Sant Romà està al fons del pantà, però no certament que hi ha una església 'nova' amb aquesta advocació tancada i barrada, i que a Vilanova de Sau hi ha l'església romànica de Santa Maria. oi?
A Catalunya el millor actiu que tenim és el nostre Patrimoni Històric i/o Artístic, entenc que altres els menyspreïn - com fan amb nosaltres - ara, que ho faci ' gent de casa- de qualsevol color polític - em sembla una estultícia descomunal.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada