L’extens terme de la Baronia de Rialb, 145,03 km² , disposa d’una llarga relació d’edificis d’època romànica, que mancants en gran part de manteniment i protecció, s’esfondren irremissiblement amb la tàcita complaença de les ‘ autoritats culturals’ de la colònia dita Catalunya, i de la metròpoli coneguda avui com REINO DE ESPAÑA :
http://www.ccnoguera.cat/baroniarialb/turisme/cultura_romanic.php
El poble i parròquia de Bellfort formen part del l'històric Rialb Jussà, és a dir, de la part més baixa de la vall del Rialb, si bé el nucli de la població està allunyat del riu. Bellfort és un terme que s'estén a migdia a Palau de Rialb, des de la carena, on passa la carretera que va de Gualter, voreja la Serra de Rialb i arriba als Pallars (C-1412b), fins al fons de la riera de Torreblanca, en un terreny escabrós de torrents, boscos i algun planell.
De l’església advocada a Sant Sadurní , Serni pels amics , testimoni viu de la presència en aquestes terres de les tropes franques que intervenien juntament amb les forces dels comtes catalans en la reconquesta, que es troba en una elevació del terreny a la dreta del camí, ens diu la descripció tècnica, edifici d'una nau amb porta romànica tapiada a migjorn per un contrafort dels dos que reforcen el mur lateral.
L'absis disposa de cinc arcuacions amb quatre lesenes té tres finestres romàniques de doble esqueixada. El mur de ponent es va reformar amb una porta de mig punt amb grans dovelles sobre una imposta. Un senzill badiu rodó il•lumina el cor, al damunt una espadanya barroca té dues obertures sense campanes, rematada per una posterior creu de ferro. La coberta de lloses de pedra va ésser aixecada amb teula àrab sobre l'absis.
El fossar està situat al costat esquerra, dret en la imatge.
El topònim té sens dubte relació amb un petit turó, avui emboscat , que s’alça al costat de la Masia Solsona, dedicada actualment al turisme rural, í únic edifici visible en aquell espai isolat.
Encoratgem a la ciutadania a visitar aquests indrets que tenen un encant molt particular.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada