No tenia ocasió de retratar en la meva darrera visita a Gelida, aquest casal amb teulada a dos vessants, dos pisos i golfes amb clàssica distribució interior, alterada darrerament, d'entrada, menjador i cuina, etc. i escala que porta a la sala, repartidora de les habitacions superiors. Cal ressenyar especialment la decoració modernista i noucentista que cobrí materialment les parets de la casa i també el jardí entre els anys 20 i 30 per obra del ceramista Josep colomer i Bosch de Noya (1879-1939), fill de la casa, i autor de monumentals plafons ceràmics, adossaments de parets, gerros de gres, vidrieria pintada, esmalts i recobriments de trencadissa de rajoles formant bancs, brolladors, parterres i una cova d'animals fantàstics.
L’obra de Josep colomer i Bosch de Noya, fou equiparable a la dels millors artistes del seu temps , incomprensiblement però , fins al moment,és molt desconeguda.
Josep colomer i Bosch de Noya, estigué sempre en contacte amb l’avantguarda intel•lectual del país, i es tractava amb freqüència amb els artistes i escriptors de la seva època.
Us deixo un enllaç en el que podreu veure més informació i imatges : http://www.gelida.org/mas2/santfi.htm
La Generalitat de ‘ Barcelona’ quan al topònim ens diu’ en la documentació antiga Gelide (S. XI), potser és d’origen àrab `’. Hi ha almenys dues hipòtesis , ‘ lloc gèlid ‘ o ‘lloc nou ‘ , ambdós tenen base ja que el poble s’alçava en un indret obac, i possiblement els àrabs el creaven de nou.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada