L’enciclopèdia ens explica que la part antiga de la vila s’alça a la riba esquerra del riu, amb cases esglaonades que s’enfilen per carrers estrets i costeruts. Algunes cases mostren encara elements medievals. El nucli es formà a l’entorn de l’església de Santa Eulàlia de Gironella, antiga parròquia i notable temple romànic, originàriament d’unes dimensions considerables. Al llarg dels segles sofrí importants modificacions, com ara l’amputació del braç meridional del transsepte, fet que alterà la primitiva planta de creu llatina, dissortadament també fou modificat l’absis semicircular, que actualment és poligonal, i fou cobert més tard amb nervis gòtics. El campanar s’alça com una torre sòlida de planta rectangular.
La recomanació per visitar-ho, com suggereix el Joan Costa Casalí amb la seva fotografia , es començant pel Pont Vell, tot admirant el mirall d'aigua del riu Llobregat al seu pas pel nucli urbà.
Etimològicament, el nom significa ‘ la petita Girona’
I respecte a la denominació - inexplicada – de ‘la Perla del Llobregat’
Trobàvem als diccionaris catalans ;
Allò que és perfecte, excel•lent, en el seu gènere.
Persona o cosa excel•lent, que avantatja les altres en exquisidesa.
Recordem – potser no caldria per la seva actualitat – que l’expressió ha desenvolupat també un sentit pejoratiu, així quan volem donar testimoni breu d’ algú que té un historial ‘llarg i brut’, diem ‘és un perla’, oi ?.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’mail coneixercatalunya@gmail.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada