A començaments del segle XIX, la parròquia de Cal Canonge depenia de l'antic nucli de l'Albà, avui abandonat.
L’any 1887 la suma de veïns del terme d’Aiguamúrcia era de 2.498, que treballaven majoritàriament la vinya, i NOMÉS en les millors terres, això va portar al progressiu despoblament de l'Albà, i va provocar que l'any 1881, la seva parròquia es traslladés a Cal Canonge.
A partir de les inscripcions que es troben a diversos llocs de la façana es pot deduir que l'església s'acabà de construir l'any 1891 (la data que apareix a la llinda de la porta i en el ferro de la finestra), el campanar data de 1907 i s'hi feren reformes l'any 1940. Ens agradarà tenir noticia del mestre d’obres i/o arquitecte al’email coneixercatalunya@gmail.com
La despoblació ha estat exponencial, eren 1.535 veïns a la fi del primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ), i tant sols 604 al cens de 1981, mort ja el Dictador Francisco Franco; es tancava l’any 2013 amb 918 habitants, més per la fortíssima misèria que ens portaven les elits politiques del REINO DE ESPAÑA, estultes i corruptes, que per una reactivació de l’activitat econòmica al Camp sobirà.
Santa Maria de l’Albà ‘Nou’, es troba situada en un extrem, més enllà per la pista asfaltada només hi ha el Cementiri, seguint per pistes de terra s’arriba al runam esfereïdor de l’Albà.
La descripció ens diu ; església de tipus rural, de planta rectangular que s’alçava amb els ‘ diners d’Amèrica’ .
La façana té dues úniques obertures: la porta d'entrada d'arc carpanell construït amb dovelles de pedra, i una petita finestra circular a la part superior.
A la banda esquerra de la façana s'eleva el campanar, amb base quadrada i dos cossos superposats octogonals de proporcions decreixents.
El material predominant és la pedra picada vista.
Per aquelles terres isolades NOMÉS hi ha Déu.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada