Veníem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés de Synera, un excel•lent mirador sobre la mediterrània, i accedíem a l’actual església de Sant Pol, que comparteix també aquella qualitat de lloc elevat i amb excel•lents vistes.
El monestir existia ja el 955. El 1061 va ser abandonat pels freqüents atacs dels pirates i el monestir va quedar en estat ruïnós. A finals del segle XI, Ramon Berenguer I el va cedir als monjos de Sant Honorat de Lerins -petita illa situada al davant de Cannes, a la Costa Blava francesa - ; aquests, l'any 1263 el van vendre a Guillem de Montgrí que el va cedir a la Cartoixa de Santa Maria d'Escaladei , fundada l’any 1194, avui dins el terme de la Morera de Montsant, a l’actual comarca del Priorat.
Les freqüents topades amb els Cabrera, Senyors feudals de la contrada, i la impossibilitat de trobar en aquest lloc la pau i la tranquil•litat que cercaven els cartoixans foren causa que el papa Benet XIII autoritzés el 1415 la fusió de la comunitat de Sant Pol amb el monestir cartoixà de Santa Maria de Montalegre (Tiana).
La vida de la comunitat de Sant Pol va anar decaient, i l’any 1434 el monestir fou venut pels cartoixans als vescomtes de Cabrera , que el varen utilitzar com a fortificació.
La descripció tècnica es refereix a l’edifici com església d'una sola nau coberta amb volta de canó lleugerament apuntada i amb dos arcs formers. L'absis té forma semicircular i al seu interior hi ha tres nínxols d'arc de mig punt amb una finestra. La nau es va allargar pels peus de l'església en època moderna amb una torre de planta quadrada rematada per dues espadanyes, una al canto de migjorn i l'altre a la de ponent. L'absis, l'any 1434, es va sobrealçar per fortificar-ho però a la part exterior es pot veure la seva alçada original marcada per un fris d'arquets cecs. Les façanes sud i oest estan arrebossades i pintades, la resta de l'edifici és de pedra vista. Sota l'església hi ha una cripta de planta rectangular i coberta amb volta de canó. Probablement aquesta cambra sigui anterior a l'edifici actual (segles V-VII).
Sou pregats de dir-hi la vostra a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada