Narcís Rigau i Esparraguera (21 de setembre de 1869 , Sarrià de Ter (Girona) + 26 gener 1958 , Barcelona ), que adoptava al entrar en religió el nom de Bernat de Sarrià de Ter, va ser l’artífex del singularíssim edifici del Col•legi Yglesias; llegia – sense trobar la font d’aquesta informació - que la vocació d'aquest religiós era l'arquitectura, que per pressions familiars però , va haver d'entrar al sacerdoci. Els elements bàsics del projecte, plànols, etc., van ser realitzats pel sacerdot, que també va intervenir decisivament en la construcció amb les seves orientacions.
La Promotora LEONOR MARIA CLARA YGLESIAS HORTA ( Canet de Mar , 8 de Juny de 1851 + Barcelona , 2 de Febrer de 1928 ) , hereva de la fortuna familiar, no es va casar, i quant l’any 1905 li diagnostiquen una malaltia de difícil curació , fa LA PROMESA - que fins i tot ho signa davant de notari - que si es cura farà construir una escola pels nens pobres de Canet.
Curada de la malaltia, al Juny del 1909, comunica a l'ajuntament la seva intenció de fer realitat l’obra promesa, el Canet de l’època amb poc més de 3.400 habitants, s’omple de murmuris sobre el fet que convisquin en la mateixa casa, Narcís Rigau i Esparraguera i Leonor Maria Clara Yglesias Horta, malgrat el sigui sacerdot , i ella tingui quasi 60 anys.
L'escola fou inaugurada el 24 de Setembre de 1911, i durant molts anys va ser regida pels Germans Maristes.
L'any 1921 marxa de Canet de Mar on només tornarà desprès de la seva mort.
La descripció tècnica ens diu ; edifici d'un Modernisme certament original, construït per la funció que encara realitza ara, amb mitjans certament limitats, com ho demostren els materials emprats. Malgrat això, aconsegueix una estètica sorprenent en especial pel que fa a les finestres de gran format i molt abundants del primer pis. Aquestes tenen una forma que contrasta amb les de la planta baixa i permeten una generosa il•luminació de les classes.
Malauradament, s'hi ha afegit una remonta entre el cos central de l'edifici i l'ala dreta que trenca l'harmonia i la simetria del conjunt.
L’ombra llençada sobre la memòria de Leonor Maria Clara Yglesias Horta, envileix Canet de Mar, pels segles dels segles.
http://www.academia.edu/3094957/Americanos_propietaris_i_industrials._Breu_repas_als_mecenes_de_Canet_dels_segles_XIX_i_XX
Fins pel REINO DE ESPAÑA ens sembla excessiu el nombre de fils dels mal dits ‘ serveis públics’ que enlletgeixen la façana d’aquest edifici situat en una població turística.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada