dimecres, 31 de juliol del 2024

EXISTEIX ENCARA LA CAPELLA DE LA SANTA CREU DE CAN PALAUET?. MATARÓ. EL MARESME.

 

Llegia, a  la capella de Can Palauet,  advocada a Santa Creu – com em confirmava el Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ) -  el 26 de març de 1626, fou celebrat el matrimoni de Luis Méndez de Haro y Guzmán, VI marqués del Carpio, I duque de Montoro y II conde-duque de Olivares (Valladolid, 1603-Madrid, 26 de noviembre de 1661), nebot del Conde-Duque de Olivares que després seria el primer ministre de Felip IV (1644) i signatari de la pau de Westfalia (1648) i del Tractat dels Pirineus (1644) amb Catalina Fernández de Córdoba y Aragón (26 de abril de 1610-19 de noviembre de 1647) Caterina de Córdova, filla de Enrique de Aragón Folc de Cardona y Córdoba, duque de Segorbe y de Cardona (Lucena, 12 de agosto de 1588-Perpiñán, 22 de julio de 1640


Capella de la Santa Creu.  Can Palauet. Carrer Palau, 32. Mataró. Maresme,.Data fotografia 7-IV-1989

L’Arxiu Municipal de Mataró, ha trobat aixopluc en el magnífic casal  de quatre cossos de planta baixa i tres plantes pis.


La façana del segle XVII, conté un finestral gòtic del segle XV.

 A la planta baixa s'hi conserva una part del celler amb una gran sala coberta amb volta, del segle XVI i les restes d'una torre medieval.

Al primer pis, destaquen unes sales nobles, fruit de les reformes fetes al segle XIX, una d'elles amb una sumptuosa decoració mural amb pintures al·legòriques.

 Ha estat restaurat l'any 1996 per Isidre Molsosa Pujal  i Montserrat de Torres, ens agradarà tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com  del lloc i data de naixement d’ambdós, i del cognom matern de la Montserrat de Torres.

 El Mataró d’avui, és el resultat en bona mesura de l’activitat entre altres famílies notables dels Palau, cavallers per concessió de Felip IV.    

https://premiluro.cat/portfolio-item/3-historia-duna-familia-de-la-villa-de-mataro-juan-arnau-palau-y-sus-descendientes-premi-iluro-1961/

https://arxivers.com/ladada/arxiruta-arxiu-municipal-de-mataro/

https://masmm.org/arxiu/llocs/02605.html

Li demanarem a l’Arxiu de Mataró i/o a l’Arxiu Comarcal del Maresme acmaresme.cultura@gencat.cat  ,   l’advocació que tenia la capella la capella de la Torre de Can Palauet,  si en  tenen imatges del interior, i dels Goigs que es cantaven en aquesta capella  i en la de la Torre de Can Palauet.  

 Que la Santa Creu,  l'advocació " desconeguda "  que es venerava a la capella situada a la base de la torre  i   Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l'altissim  la pregaria dels mataronins,   barcelonins ,   olvanesos,   baganesos  , aranesos,  pallaresos,  quartencs ,   font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos, , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, exiliats polítics, victimes del narcotràfic,  victimes del lawfare,  victimes de l'odi " caïnita ", ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

 

 

 

 

dimarts, 30 de juliol del 2024

SANT GUILLEM, ABANS SANTA MAGDALENA. COMBRET. EL TEC. VALLESPIR. LA CATALUNYA SOTA DOMINI DE LA MAL DITA REPÚBLICA FRANCESA.

 

Juli Soler i Santaló (Barcelona, 12 d'abril de 1865 - Barcelona, 30 d'abril de 1914) retratava, ermita de Sant Guillem de Combret, el Tec. Vallespir.  Catalunya sota domini de la mal dita República Francesa.



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/9090/rec/1250

Juli Soler i Santaló, retratava patrimoni situat fora dels límits de Catalunya,  ho feia – penso – convençut de la bondat   - intrínseca - de les persones.   Des del cel, haurà vist com lliuraven als “ caïnites”  al President Lluís Companys i Jover ​ (Tarrós, 21 de juny  de 1882-Barcelona, 15 d’octubre de 1940) perquè l’assassinessin,  haurà vist l’espoli del Museu Diocesà  i Comarcal de Lleida, molt recomanable la lectura del llibre del  Francesc Canosa i Farran (Balaguer, 1975) “Sixena: la croada de la memòria”, o les reflexions que feia l’Albert Velasco i Gonzàlez (Lleida, 23 d'abril de 1976) Conservador del Museu de Lleida i historiador de l’art.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/search/searchterm/Soler%20i%20Santal%C3%B3%2C%20Juli%2C%201865-1914/field/publis/mode/exact/conn/and

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-guillem-de-combret-abans-santa-magdalena-i-sant-guillem-el-tec

Edifici d’una sola nau, coberta amb una volta de canó de perfil acusadament apuntat i acabada a llevant amb un absis rectangular, quasi quadrat i lleugerament més ample que profund, contràriament al que és més habitual en edificis d’aquest tipus. A l’absis es conserva l’altar original, amb l’ara formada per una llosa de granit i un suport prismàtic de maçoneria.

La porta, amb llinda i sense arc de descàrrega, s’obre a la façana sud, prop de l’extrem de ponent. En aquesta mateixa façana s’obren dues finestres d’una sola esqueixada, l’una a l’extrem de llevant de la nau i l’altra al mur absidal, on també hi ha oberta una altra finestra del mateix tipus al mur de llevant. Al mur de ponent de la nau hi ha encara una quarta finestra també d’esqueixada simple. Aquest mateix mur és coronat per un petit campanar d’espadanya, que sembla de factura més tardana i que s’integra amb el mur que recreix el pinyó de la façana, fet que es repeteix a la façana de llevant, on el recreixement sembla haver estat reformat.

L’interior és en part arrebossat, amb un fi morter de calç. Els paraments exteriors presenten un aparell de reble lligat amb morter de calç, amb una clara tendència a formar filades horitzontals i amb la presència de grans carreus ben tallats, als angles, disposats al llarg i de través, seguint una tecnologia constructiva molt arcaïtzant, que juntament amb la tipologia de l’espai interior, permetrien de considerar l’església com una obra del segle X, que hauria estat reformada cap a la fi del segle XII, amb la construcció de les voltes. No es pot excloure la hipòtesi, tanmateix, que l’església de Combret sigui una obra tardana, de la fi del segle XII, però profundament arcaïtzant

https://algunsgoigs.blogspot.com/2016/01/goigs-sant-guillem-de-combret-el-tec.html

Segons la tradició ortodoxa, Maria Magdalena es va retirar a Efes amb la Verge Maria i l'apòstol sant Joan i va morir allí. El 886, les seves relíquies foren traslladades a Constantinoble, on es conserven en l'actualitat. Gregori de Tours (De miraculis, I, xxx) corrobora la tradició segons la qual es va retirar a Efes, i no esmenta cap relació amb França.

Més endavant, va sorgir al món catòlic una tradició diferent, segons la qual Maria Magdalena (identificada amb Maria de Betània), el seu germà Llàtzer i Maximí, un dels setanta-dos apòstols, així com alguns companys, van viatjar amb barca pel mar Mediterrani fugint de les persecucions a Terra Santa i van desembarcar finalment a les Santes Maries de la Mar, a prop d'Arles. Posteriorment, Maria Magdalena va viatjar fins a Marsella, des d'on va emprendre, suposadament, l'evangelització de la Provença, fins que finalment es retirà a una cova -la Sainte-Baume- als afores de Marsella, on hauria dut una vida de penitència durant 30 anys. Segons aquesta llegenda, quan va arribar l'hora de la seva mort, fou portada pels àngels a Ais de Provença, on va rebre l'eucaristia de mans de Maximí d'Ais. El seu cos fou sepultat en un oratori construït per aquest sant a Villa Lata, conegut des de llavors com Sant Maissemin de la Santa Bauma (Ais de Provença).

Que Sant Guillem, Santa Magdalena  i   Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l'altissim  la pregaria dels aranesos ,  barcelonins,   olvanesos,   baganesos ,  , aranesos ,  pallaresos,  quartencs ,   font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos, , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, exiliats polítics, victimes del narcotràfic,  victimes del lawfare,  victimes de l'odi " caïnita ", ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

                                                                                                        

dilluns, 29 de juliol del 2024

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE BETLAN, ADVOCADA A L’APOSTOL SANT PERE I A LA MAREDEDÉU. VIELHA E MIJARAN. VAL D’ARAN

 

El Raül Pastó, retratava Betlan, poble de Vilha e Mijaran, situat en un petit replà sobre el vessant dret de la Garona, formà part del terçó de Marcatosa.

La minva constant de població des del 1860 ha estat compensada només en part per la immigració no catalana.

L’església parroquial de Sant Pere conserva un absis i una pica baptismal romànics.


 Fotografia del Interior. Jordi Contijoch Boada

Si  existeixen ens agradarà rere un exemplar dels Goigs a l'email castellardiari@gmail.com 

Quan al  topònim :

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=8616

 L'aïllament físic de la Val d'Aran, evitava que el feixisme penetres a la vida social, alhora però, aprofundia en la " consciencia nacional" dels aranesos, que és clarament diferenciada de la dels catalans

Que Sant Martí de Tours, que es partia la capa amb un pobre   i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  aranesos,  vilosellencs ,  barcelonins, pontarrins,  ,noguerencs ,  andorrans , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,   , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits  ,  sahrauís ,    , pescadors , pagesos, ramaders  , menors estrangers no acompanyats, exiliats polítics, victimes del lawfare , del  tràfic de  persones, del narcotràfic, de la violència , de la corrupció   ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!. , 

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció   SI al lawfare ,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO als menors estrangers no acompanyats,.. . NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

 

 

SANT MARTÍ D’AUBÈRT. VIELHA E MIJARAN. VAL DARAN

 

Juli Soler i Santaló  (1865–1914) retratava Església de Sant Martí d'Aubèrt. Juli Soler i Santaló (Entre 1900 i 1914)  Vielha e Mijaran 



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/9266

També el Josep Maria Muñoz Lloret (Barcelona, 1959) retratava l’any 1985,  Sant Martí d'Aubèrt,Vielha. Val d’Aran


https://calaix.gencat.cat/handle/10687/96498

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/5107

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-martin-daubert-vielha

Si existeixen, ens agradarà rebre a l'email castellardiari@gmail.com els Goigs d'aquesta Església. 

També, si fos possible fotografies del interior, l'aïllament físic de la Val d'Aran, evitava que el feixisme penetres a la vida social, alhora però, aprofundia en la " consciencia nacional" dels aranesos, que és clarament diferenciada de la dels catalans

Que Sant Martí de Tours, que es partia la capa amb un pobre   i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  aranesos,  vilosellencs ,  barcelonins, pontarrins,  ,noguerencs ,  andorrans , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,   , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits  ,  sahrauís ,    , pescadors , pagesos, ramaders  , menors estrangers no acompanyats, exiliats polítics, victimes del lawfare , del  tràfic de  persones, del narcotràfic, de la violència , de la corrupció   ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!. , 

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció   SI al lawfare ,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO als menors estrangers no acompanyats,.. . NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

 

 

IN MEMORIAM. ESGLÉSIA DE SANT JOAN BAPTISTA. ARRES DE JOS LA VAL D’ARAN

 

Juli Soler i Santaló (Barcelona, 12 d'abril de 1865 - Barcelona, 30 d'abril de 1914) retratava l’any 1907, Façana de Sant Joan d’Arres de Jos,  de la qual hi ha molt poca informació, va desaparèixer en data indeterminada.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/9320

http://www.arres.cat/turisme-i-cultura/esglesies-1/sant-joan.html

Lluís Marià Vidal i Carreras  (1842–1922)  retratava l’any 1899.   Poble i restes de l'església de Sant Joan. En primer pla la façana de Sant Joan Baptista, al fons de la imatge apareix el campanar de l’església de Sant Fabià i Sant Sebastià.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/20630  

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=14149

María Cristina Pérez Jimeno, (1949-) retratava l’any 1982. Sant Fabià i Sant Sebastià d'Arres de Jos. Val d’Aran


https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/4509

https://municipiscatalans.com/inici/Alt.Pirineu.i.Aran/La.Val.dAran/Arres/arres_358.html

 Que Sant Joan Baptista, Sant fabià, Sant Sebastià i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  veïns d'Arres, i dels  vilosellencs ,  barcelonins, pontarrins,  ,noguerencs , aranesos  , andorrans , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,   , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits  ,  sahrauís ,    , pescadors , pagesos, ramaders  , menors estrangers no acompanyats, exiliats polítics, victimes del lawfare , del  tràfic de  persones, del narcotràfic, de la violència , de la corrupció   ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!. , 

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció, NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO als menors estrangers no acompanyats,.. . NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

divendres, 26 de juliol del 2024

ESGLÉSIA DE SANT PERE. AVINYÓ. AVINYONET DEL PENEDÈS

 

El Josep Maria Muñoz Lloret (Barcelona, 1959) retratava l'any 1986, Església de Sant Pere d'Avinyó. Avinyonet del Penedès.



https://calaix.gencat.cat/handle/10687/93609

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-pere-davinyo-o-davinyonet-del-penedes

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=7662

L'església de Sant Pere d'Avinyó era l'antiga parròquia del terme municipal. Va ser bastida el segle XVII. Actualment la parròquia ha estat traslladada a l'església de Santa Margarida del Penedès, a Cantallops, construïda el 1975.

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2017/07/santa-margarida-de-cantallops-la.html

Que l'apòstol Sant Pere    i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  avinyonetencs ,    medionencs,   font-rubinencs ,  sabadellencs, corberencs ,    font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, victimes de tràfic de persones, victimes del narcotràfic, victimes del lawfare,  exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

dijous, 25 de juliol del 2024

IN MEMORIAM. CASA PERE ROUMENS CASANOVAS. LA TERRASSA QUE EL TEMPS S’ENDUGUÉ.

 

https://emap.terrassa.cat/mapGIS/mapModules/Historic/patrimoni/fitxa_OM_73_1909_pere_roumens.pdf

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/terrassa/tots/casa-pedro-roumens-casanovas


https://xifres.terrassa.cat/A2011/dades/A11_14-03-07.pdf

Ens agradarà tenir noticia de l'activitat que va desenvolupar Pere Roumens Casanovas (Terrassa, 1861-1930).  a l'email castellardiari@gmail.com 

Veure CADA DIA persones mediocres,  presumptament corruptes, cansa, en cal - a tots plegats - recuperar la memòria d'aquells que desenvolupaven accions en favor dels seus coetanis. 

CAN VALLDAURA NOU/ IAAC. CERDANYOLA DEL VALLÈS

 

Maria Àngels Monte i Ochoa de Aspuru, retratava l’any 1983 Can Valldaura Nou



https://calaix.gencat.cat/handle/10687/87216

El rei Joan II va vendre la propietat a Ferran de Rebolledo.

La masia de can Valldaura fou construïda l'any 1888 per l'industrial fariner Francesc Guardiola Jubany .

 Les pedres per la construcció de la masia van ser aprofitades de les restes del palau reial.

Com a masia va decaure sobretot durant la segona meitat del segle XX

Actualment és la seu de l'Institut d'arquitectura avançada de Catalunya. Ha estat restaurada

https://comunicae.es/notas-de-prensa/el-instituto-de-arquitectura-avanzada-de

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

dimarts, 23 de juliol del 2024

LA CAPELLA DE VALLDAURA NOU ESTÀ ADVOCADA A LA MAREDEDÉU?. OLVAN’. EL BERGUEDÀ JUSSÀ.

 

Feta la pregunta, un prec, si en teniu fotografies de la capella i de la Marededéu, sou pregats  de fer-nos-les arribar a l’email castellardiari@gmail.com

https://patrimonicultural.diba.cat/element/valldaura-nou

La masia de Valldaura Nou conserva la sala principal amb la capella, cambres i habitacions; les que miren a migdia estan dotades amb sala i alcova decorada amb pintures de motius geomètrics fets amb plantilla

https://patrimonicultural.diba.cat/element/valldaura-vell

https://patrimonicultural.diba.cat/element/santa-maria-de-valldaura

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-maria-de-valldaura-olvan

D’aquesta església procedeix una imatge de la Mare de Déu, gòtica, que encara és guardada a la masia Valldaura, és a dir, al mateix lloc que l’any 1905 deia que la guardaven Cèsar August Torras Ferreri (Barcelona, 5 de juliol de 1851 - 22 de juny de 1923)

En el mateix sentit ;  https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/3469

Talla gòtica dels segles XIV-XV, procedent del Monestir de Santa Maria de Valldaura, anteriorment guardada a l'església de Santa Maria de Valldaura.

https://jenikirbyhistory.getarchive.net/topics/photographs+by+cesar+august+torras+i+ferreri?created_date_from=1906&created_date_to=1920

https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/03/goigs-la-mare-de-deu-de-valldaura-olvan.html

https://patrimonicultural.diba.cat/element/goigs-de-mare-de-deu-de-valldaura

https://bd.centrelectura.cat/items/show/1226

https://www.monestirs.cat/monst/bergue/bg20vall.htm

Que  la Marededéu  i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels    olvanesos,   baganesos  , aranesos,  pallaresos,  quartencs ,   font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos, , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, exiliats polítics, victimes del narcotràfic,  victimes del lawfare,  victimes de l'odi " caïnita ", ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.