diumenge, 23 de juny del 2024

LA CAPELLA DE L’HOSPITAL DELS POBRES DE TOSSA DE MAR, QUE S’AIXECAVA GRÀCIES A L’INDIÀ TOMÀS VIDAL REI.

 L’Assumpta Figueras Viñas,  publica una fotografia de la façana de la capella de l’antic hospital de Tossa, ara , Casa de cultura Tomàs Vidal i Rei, on està enterrat aquest prohom 



https://www.municipisindians.cat/ca/casa-de-cultura

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/239

Patrimoni Gencat parlant de la capella advocada a l’Arcàngel Sant Miquel, diu; tenim el portal d'arc carpanell rebaixat, emmarcat amb pedra i ornat en la part superior amb garlandes i filigranes. En segon lloc, i ubicada simètricament al portal, trobem una gran fornícula, ornada amb pilastres llises coronades amb capitells jònics que sustenten un entaulament ampul·lós carregat de garlandes. La fornícula està ocupada per la figura de Sant Tomàs d'Aquino, la qual va ser entronitzada i beneïda l'abril de 1987. Es tracta d'una imatge de cos sencer, ubicada damunt d'un pedestal. Des del punt de vista estilístic, l'escultura està ben resolta, però hi ha certs elements que no acaben de convèncer totalment, com ara el rostre fred i inexpressiu i la manca de corporeïtat per part del personatge, el cos del qual no es deixa percebre sota els plecs esquemàtics i metàl·lics d'aquesta espessa i densa túnica. L'últim element en discòrdia és l'ull de bou, ubicat damunt de la fornícula.

Això a l'exterior, mentre que en l'àmbit interior la capella està constituïda per una capçalera formada per tres absis semicirculars en creu. Al transsepte s'aixeca una cúpula hemisfèrica recoberta exteriorment amb ceràmica vidrada, amb una petita llanterna que il·lumina l'interior. Tot l'interior està pintat amb uns colors cridaners i llampants, que, tanmateix, li atorguen una gran sensació d'alegria i de vida a la capella, trencant així l'aspecte típic de fredor i distanciament que solen oferir la majoria de capelles i d'establiments religiosos envers els seus creients.

La sumptuositat de la capella es veu exalçada per la presència del retaule barroc presidit per la imatge de la Verge Maria amb el nen Jesús en braços, coronat per la imatge de l'Arcàngel

Miquel, patró de la capella, en actitud combativa amb l'espasa alçada i amb una expressió frenètica a la cara. Un altar barroc restaurat recentment, concretament a l'estiu del 2001.

NO trobava els Goigs de l’Arcàngel Sant Miquel, i si curiosament els de Sant Cristòfol/Menna 

https://algunsgoigs.blogspot.com/2018/12/goigs-sant-cristofol-tossa-de-mar-la.html

https://bd.centrelectura.cat/items/show/3030

https://www.ddgi.cat/publicacions/servlet/pdf-quadern/9/Tossa.pdf

http://www.festes.org/arxius/santcristofor2.pdf

Tampoc cap dada de l'activitat educativa que es duia a terme a l'edifici:

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2024/06/in-memoriam-de-lescola-de-les-monges-de.html

Esperem la vostra col·laboració a l'email castellardiari@gmail.com 

   Que  l'Arcàngel Sant Miquel " Princep de les Milícies Celestials "     i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels tossencs  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada