dimecres, 10 de febrer del 2021

SANT ROMÀ D'AUVINYÀ. PARRÒQUIA DE SANT JULIÀ DE LÒRIA. ANDORRA

 

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades, i atesa la situació de “ presó local  RENOVABLE/REVISABLE  “,  en que ens trobem a Catalunya, establíem una joint venture, ell aporta les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.


M’enviava fotografies de l’església d’Auvinyà, un nucli de població del Principat d'Andorra situat a la parròquia de Sant Julià de Lòria. L'any 2009 tenia 182 habitants.






Llegia en algun lloc “capella”, explicàvem suara que el terme església és sempre correcte per referir-nos a un edifici religiós que acull oficis religiosos.


Parlem de capella, com a part d’una església, com a edifici religiós situat en un nucli on n’hi ha un altre de més principal, o com  annexa  a un edifici.


Parlem d’ermita,  com a edifici religiós situat FORA  d’un nucli  , i que NO està annexa a un edifici.


El terme parròquia emprat com a sinònim de terme o municipi és equivoc,  l’església d’una comunitat cristiana/catòlica es coneix com “ parroquial”, està clar que hi ha diferents “categories” de parròquies,  això però no li treu aquesta condició a la església  que és sufragània.


De  Sant Romà  d’Auvinyà  en diuen els amics de ROMÀNIC A L'OBJECTIU

http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/793_SRomaAuvinya/SRomaAuvinya.htm


Sant Romà és una capella pre-romànica, excessivament restaurada l’any 1963, es compon d’una sola planta, rectangular.


L’absis, més estret que la nau, és trapezoïdal i de la mateixa alçada que aquesta.

 

Fou construïda de manera molt irregular emprant el fang per a lligar.

 

La porta i la finestra són esqueixades per la part interior. El mur sud és construït d’una manera més acurada que els altres.


Al fons de l’absis hi ha un altar rectangular fet de ciment.

 

Al mur sud hi ha una fornícula. Per aguantar la volta s’hi varen afegir dos contraforts on acaba la nau i comença l’absis.

 

Al mur occidental hi ha actualment una finestra. És de tipus de construcció propi del segle X a Andorra.


Havia escrit sobre l’abús del ‘clixé romànic’ perpetrat a Catalunya per l’arquitecte  Camil Pallàs i Arisa (Sant Julià de Vilatorta, 1918 – Roda de Ter, 12 de novembre de 1982)

LES FALSES ‘ROMÀNIQUES’ DEL CAMIL PALLÀS I ARISSA

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/03/les-falses-romaniques-del-camil-pallas.html


Auvinyà té altres “encants” ;

http://mitologiacatalans.blogspot.com/2017/02/la-dama-blanca-dandorra.html


https://www.bondia.ad/opinio/les-bons-penya-elegida


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

 


 


Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  afegim la intercessió de Sant Romà davant la Altíssim  ,  i confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada