divendres, 31 de maig del 2024

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE CASTELL DE L’ARENY, ADVOCADA A SANT VICENÇ. EL BERGUEDÀ SOBIRÀ.

 

Francesc Blasi i Vallespinosa (Valls, Alt Camp, 23 de gener de 1875 - Barcelona, 1 d'abril de 1949) retratava; església de Sant Vicenç de Castell de l'Areny. El Berguedà sobirà



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/20913/rec/1951

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/22805/rec/1952

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/21516/rec/1953

altres imatges de Castell de l’Areny :

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/search/searchterm/Castell%20de%20l'Areny/field/ageo/mode/exact/conn/and/page/2

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/3129

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-vicenc-de-castell-de-lareny

https://patrimonicultural.diba.cat/element/sant-vicenc-de-castell-de-lareny

https://algunsgoigs.blogspot.com/2021/06/goigs-sant-vicenc-castell-de-lareny.html

El 30.5.2024 s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció, NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia,.. NO,NO,NO,...

Que la Sant Vicenç i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels berguedans  ,  aranesos  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.


dijous, 30 de maig del 2024

TORRE FIGUEROLA / MUSEO PALMERO. SANT GENIS DELS AGUDELLS. BARCELONA

 

Desconegut , retratava    entre 1890 i 1914, Façana de Torre Figuerola amb gent. Sant Genis dels Agudells. Barcelona



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/3973/rec/4

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/30277

Aquesta masia porta el nom d'una important família dins la història de l'Espanya del segle XIX. Laureà Figuerola Ballester (Calaf, Anoia, 4 de juliol de 1816 - Madrid, 28 de febrer de 1903) , jurisconsult i polític, fou ministre d'hisenda al govern provisional espanyol arran dels fets de setembre de 1868, i va ser el creador de la cèdula personal.

La finca fou adquirida fa anys per l'Ajuntament i cedida a l'artista Alfred Palmero de Gregorio. Avui és la seu de l'Institut d'Art Palmero.

https://alfredopalmero.com/biografia/

https://www.barcelona.cat/es/conocebcn/pics/el-museo-palmero-93046122603

Desconegut – insistim una vegada més  – tenia alhora que una excel·lent formació tècnica en el camp de la fotografia, possiblement una formació superior de nivell universitari; ens calen dades, nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs i peripècia vital d’aquests “ desconeguts “ a l’email castellardiari@gmail.com

La dèria genocida del REINO, vers Catalunya i els catalans,  no ens ha de distreure del nostre deure de recuperar la “ memòria històrica “, i reconèixer els mèrits dels que ens precedien en aquesta  camí vers la llibertat i la democràcia.

Torna a estar de “ moda” – potser no ha deixar mai d’estar-ho – predicar contra Catalunya i els catalans, alhora que el silenci vers el creixement exponencial de les xarxes de narcotràfic esdevé ensordidor.

https://www.rtve.es/noticias/20240526/manifestacion-pp-madrid-contra-amnistia-gobierno-pedro-sanchez/16119908.shtml

https://www.publico.es/politica/luces-camara-feijoo-6-37-millones-empresa-dirige-hermana-ese-narcotraficante-me-habla.html

Gràcies als " desconeguts " , si més no, ens hem pogut plànyer d'aquella Catalunya que el temps s'endugué, 

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.


dimarts, 28 de maig del 2024

IN MEMORIAM DE LA CAPELLA DE SANTA RITA DE LA CASA VICENS. LA BARCELONA QUE EL TEMPS S’ENDUGUÉ.

 

Llegia que en un solar annex a la Casa Vicens, el número 28 del carrer de les Carolines, hi havia des d'antany una font d'aigua mineral anomenada de Santa Rita. Era costum entre els veïns que el 22 de maig, dia de Santa Rita, acudissin a beure les aigües de la font.

 El 1895 les aigües es van declarar d'utilitat pública i es va iniciar la seva comercialització.

Quan el 1925 Joan Baptista Serra de Martínez (Barcelona, 9 de gener de 1888-11 de febrer de 1962)  va emprendre l'ampliació de la Casa Vicens va construir una capella dedicada a Santa Rita al mateix emplaçament de la font.


L’any  1963, essent alcalde de Barcelona,  Josep Maria de Porcioles i Colomer (Amer, 15 de juliol de 1904 - Vilassar de Dalt, 3 de setembre de 1993) la capella va ser enderrocada per a construir un nou edifici d'habitatges.

Malgrat la connivència – entre l’estat i l’església - , malgrat les passejades herètiques sota pal·li,  com bé deia l’Ermessenda de Valrà   Déu nos en guard d'un «ja està fet»”

https://casavicens.org/es/blog/santa-rita-casa-vicens-3/

https://casavicens.org/es/santarita/

https://www.vallgesbisaura.com/el-raco-del-colleccionisme/els-goigs/els-goigs-goigs-a-llahor-de-santa-rita-de-cassia-sense-data-dedicio/

Que Santa Rita  i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels barcelonins   , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

dilluns, 27 de maig del 2024

ESGLÉSIA VELLA DE VILA-ROBAU, ADVOCADA A L’APÒSTOL SANT ANDREU. VENTALLÓ. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

La Josefina Casadesús Bascompte,  publica una fotografia de la façana de l’Antiga església de Sant Andreu  i de la  rectoria de  Vilarrobau , veïnat de Ventalló a l' Empordà sobirà  ,  en desús i tancada amb unes pintures a dins que estan desapareixent .....i no es pot visitar ..


Al  COAC de Girona diuen; edifici construït en època romànica (restes del segle X) amb afegits posteriors durant el segles XVI-XVII (capelles laterals, coberta, etc.)

L'actual església vella de Sant Andreu, havia estat l'església parroquial de Vila-robau fins a la construcció d'un nou temple, en el segle XVIII, al que fou traslladada l'advocació de Sant Andreu .

Actualment està sense culte i és propietat particular.

Petit edifici entre mitgeres que presenta planta de nau única amb absis semicircular allargat, en pla de ferradura. La volta de la nau és de canó i seguida, l'arc triomfal, de mig punt i fet amb dovelles ben tallades degué ser reformat posteriorment a la construcció de l'església. A la nau s'hi obriren dues capelles laterals, possiblement al segle XVI. Els arcs d'aquestes capelles, rebaixats, conserven pintures murals (s. XVIII). En el mur de la capçalera hi ha restes de pintura mural romànica. A la banda de migdia de la finestra es veu la part inferior de dos personatges, sota de l'obertura s'esdevina una franja amb motius geomètrics. El parament d'aquest edifici consta de còdols de riu de petita mida, només escapçats i sense treballar

La portalada principal és d'un sol arc, ultrapassat, que s'inicia en banquetes (els muntants estrenyen l'obertura). Més amunt hi ha una petita finestra d'un sol biaix. Al mur meridional de la nau s'hi afegeix l'antiga rectoria. El mur septentrional no posseeix obertures. L'absis només deixa veure la part central, degut a les construccions modernes que hi ha a cada costat. La finestra que s'hi obre ha estat molt modificada. El mur de capçalera de la nau forma dos pronunciats vessants i s'enlaira considerablement per sobre de les cobertes de la nau i de l'absis. Hi ha un senzill i primitiu campanar de cadireta, d'un sol arc passat de radi que va ser afegit posteriorment a la construcció original.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/20401

https://algunsgoigs.blogspot.com/2015/08/goigs-sant-andreu-vila-robau-ventallo.html

DE CAN CASANOVAS AL CONVENT DE MONTSIÓ. ESPLUGUES DE LLOBREGAT

  

Desconegut – el franquisme “ invisibilitzaba “ molts catalans – retratava entre 1882 i 1929 ,  La casa coneguda per can Casanovas o mas Colomer era originària del segle  XVI.



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/10830/rec/1775

Ens agradarà tenir noticia del nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs i peripècia vital del “ desconegut “ a l’email castellardiari@gmail.com , torna a estar de “ moda” – potser no ha deixar mai d’estar-ho – predicar contra Catalunya i els catalans, alhora que el silenci vers el creixement exponencial de les xarxes de narcotràfic esdevé ensordidor.

https://www.rtve.es/noticias/20240526/manifestacion-pp-madrid-contra-amnistia-gobierno-pedro-sanchez/16119908.shtml

Desconegut, tenia un altíssim nivell tècnic .

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/18909

Cap el 1902, el llavors propietari Josep Pujol Colom (Barcelona, 1855 - Esplugues, 1927) decidí reformar la finca i encarregar aquesta comesa a l’arquitecte Antoni Maria  Gallissà (Barcelona, 1861-1903), el qual va morir quan l’obra ja era pràcticament acabada.

La reforma transformaria la fisonomia de la vella torre aplicant una arquitectura que conjugaria la modernitat i la tradició. S’hi afegiren nous cossos i unes torres treballades amb maó vist i vidrat, i s’hi canviaren la cobertura i les obertures.

A la façana visible des del claustre, hom pot destacar l’afegit d’una tribuna amb arcs apuntats de maó i rajoles de ceràmica i, al damunt, una galeria de solana.

A l’altra façana, visible des del carrer de l’Església, hi ressalten les obertures de formes diverses repartides per tot el mur i una galeria-tribuna on el joc del maó tradueix artísticament la seva estructura.

L’any 1947 la comunitat de monges dominicanes comprà a José María Milá Camps, I conde de Montseny (Barcelona, 7 de junio de 1886 - Esplugas de Llobregat, 25 de mayo de 1955) , la propietat de  can Casanovas emplaçada a Esplugues de Llobregat, consistent en una casa torre, una extensa horta, un bosc i una dotació d‘aigua de mina.

Malgrat les inicials resistències, finalment, l’Ajuntament de Barcelona autoritzà el trasllat del claustre gòtic a Esplugues.

Això no obstant, l’església del convent restà a l’Eixample de Barcelona convertida, en l’actualitat, en la Parròquia de Sant Raimon de Penyafort.

Sota la direcció de l’arquitecte Armand Mas Tulla (  1919 + 1988)  el 30 de març de 1948 va començar el muntatge i reconstrucció, pedra per pedra, d’aquesta joia arquitectònica.

CLAUSTRE DEL CONVENT DE SANTA MARIA DE MONTSIÓ

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/18714

Can Casanovas

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=179

https://algunsgoigs.blogspot.com/2019/03/goigs-la-presentacio-de-maria-en.html

https://algunsgoigs.blogspot.com/2024/03/goigs-de-jesus-al-sepulcre-monestir-de.html

El Concili d'Efes va proclamar solemnement la maternitat divina de la verge. «Mare de Déu» (Theotokos).  L’Església catalana considera la denominació “marededéu” l’única correcta per a referir-se a la verge Maria. Altres esglésies herètiques però, defensen la denominació “ santa”

EDIFICI MONTANER SIMON / FUNDACIÓ ANTONI TÀPIES PUIG. BARCELONA

 

Ramon de Montaner i Vila (Canet de Mar, 29 de gener de 1832 – Barcelona, 16 de juny de 1921), Francesc Simon i Font (Barcelona, 20 de febrer de 1843 - Barcelona, 17 de maig de 1923) foren els promotors  de la casa que s’aixecava segons projecte de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 30 de desembre de 1849 - Barcelona, 27 de desembre de 1923) al número 255 del Carrer d’Aragó de Barcelona, i que “desconegut” retratava entre 1889 i 1916


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/8406/rec/1769

L’any  1981, l'editorial Montaner i Simon va tancar definitivament a causa de dificultats econòmiques, “ foc amic”.

L'edifici fou adquirit per l'Ajuntament de Barcelona i cedit a la Fundació Antoni Tàpies. Antoni Tàpies i Puig, I marqués de Tàpies​ (Barcelona, 13 de desembre de 1923-6 de febrer de 2012).

L’any 1987 s'hi van iniciar les obres de rehabilitació i adaptació a càrrec dels arquitectes Roser Amadó i Cercós (Barcelona, 22 de gener de 1944 - 12 de setembre de 2023)i Lluís Domènech i Girbau (Barcelona, 2 de novembre de 1940)  , culminades el 1990 amb la inauguració del nou museu.

Ens agradarà tenir noticia del nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs i peripècia vital del “ desconegut “ a l’email castellardiari@gmail.com , torna a estar de “ moda” – potser no ha deixar mai d’estar-ho – predicar contra Catalunya i els catalans, alhora que el silenci vers el creixement exponencial de les xarxes de narcotràfic esdevé ensordidor.

https://www.rtve.es/noticias/20240526/manifestacion-pp-madrid-contra-amnistia-gobierno-pedro-sanchez/16119908.shtml

Desconegut, tenia un altíssim nivell tècnic .

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

CASA MACAYA. BARCELONA

 

Desconegut – el franquisme “ invisibilitzaba “ molts catalans -  retratava entre 1901 i 1929 , Façana de la casa Macaya al passeig de Sant Joan de Barcelona

 


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/28280/rec/1768

El 1898, Romà Macaya i Gibert (1896–1914) va encarregar-ne el projecte a l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch (Mataró, 17 d'octubre de 1867 - Barcelona, 23 de desembre de 1956) , i es va acabar l'any 1901

https://catalunyaplural.cat/es/el-indiano-la-ciclista-y-el-arquitecto/

En la construcció van participar entre altres; els esgrafiats interiors i exteriors són obra de Joan Paradís i Figueres, les rajoles van ser dissenyades per Antoni Maria Gallissà Soqué (Barcelona, 9 de septiembre de 1861-Barcelona, 17 de abril de 1903), la pintura decorativa és de Marcel·lí Gelabert, els forjats de Manel Ballarín Lancuentra (Aragó, 1863 - Campo, 23 de setembre de 1915) i les escultures d'Eusebi Arnau Mascort (Barcelona, 8 de setembre de 1863 - 2 de juliol de 1933) i Alfons Juyol i Bach (Barcelona, 10 de maig de 1862 - 29 de setembre de 1917 )

Ens agradarà tenir noticia del nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs i peripècia vital del “ desconegut “ a l’email castellardiari@gmail.com , torna a estar de “ moda” – potser no ha deixar mai d’estar-ho – predicar contra Catalunya i els catalans, alhora que el silenci vers el creixement exponencial de les xarxes de narcotràfic esdevé ensordidor.

https://www.rtve.es/noticias/20240526/manifestacion-pp-madrid-contra-amnistia-gobierno-pedro-sanchez/16119908.shtml

Desconegut, tenia un altíssim nivell tècnic .

  Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

dissabte, 25 de maig del 2024

CAN MASGRAU. LA TORRE DEL “ CARLI INFIDENT”. RIUDELLOTS DE LA SELVA

 

L’Antonio Gallardo i Garriga (Barcelona, 18/04/1889 – 16/06/1942) -  li afegeixo la O al nom propi, perquè com ja mateix, quan vàrem néixer no es permetia inscriure al REGISTRO CIVIL noms que no fossin en llengua castellana – ells, en deien i en diuen, ESPAÑOLA - , i convé recordar-ho sobretot ara que FUERZA VIEJA, pot  o vol “manipular la història” -  retratava  l’any 1924, Vista parcial de Can Masgrau amb torre al fons i pallers en primer terme. Riudellots de la Selva


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/6182/rec/70

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=7193

Llegia que Can Masgrau va ser venut l’any 1845 – s’ha d’entendre que per algun organisme de l’administració pública -  després que el seu propietari, Jaume Masgrau – del que ens agradarà tenir noticia del cognom matern i la seva perpecia vital a l’email castellardiari@gmail.com - , hagués estat declarat “carlí infident” el 1837. Algú ens haurà d’aclarir el significat “ infident”


La  torre de defensa de planta quadrada, del segle XVI o potser anterior, inicialment estava exempta, com ho demostra el fet de tenir espitlleres que ara donen a l'interior de la casa.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/31092

Havíem publicat de Riudellots de la Selva: 

LA FOTO " TORRE DE DEFENSA DE CAN CIURANA A RIUDELLOTS DE LA SELVA".   CORRESPON A LA TORRE PONÇA.  

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2024/03/ens-podeu-explicar-quan-i-perque-va.html

LA FOTOGRAFIA IDENTIFICADA COM CAN CIURANA DE RIUDELLOTS DE LA SELVA, CORRESPON EN REALITAT A LA TORRE PONÇA A PRIMERIES DEL SEGLE XX.

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2024/04/la-fotografia-identificada-com-can.html

RIUDELLOTS DE LA SELVA. GIRONA


ESGLÉSIA DE SANT ESTEVE . RIUDELLOTS. LA SELVA . GIRONA. CATALUNYA

CAN CALDERÓ VELL I LA CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DEL ROSER

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/31099

CAN CALDERÓ NOU I L'ORATORI DEL QUE ENS AGRADARÀ TENIR NOTICIA DE L'ADVOCAVIÓ 

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/31098

IN MEMORIAM DE L'ANTIGA  ESCOLA A LA CASA CONSISTORIAL DE RIUDELLOTS DE LA SELVA

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2024/05/in-memoriam-de-lantiga-escola-la-casa.html

Hi ha feia a fer, molta, a Riudellots de la Selva. 

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.


TORRE LLUPIÀ. CAMPLLONG. GIRONÈS

 

L’Antonio Gallardo i Garriga (Barcelona, 18/04/1889 – 16/06/1942) -  li afegeixo la O al nom propi, perquè com ja mateix, quan vàrem néixer no es permetia inscriure al REGISTRO CIVIL noms que no fossin en llengua castellana – ells, en deien i en diuen, ESPAÑOLA - , i convé recordar-ho sobretot ara que FUERZA VIEJA, pot  o vol “manipular la història” -  retratava  l’any 1924, Vista general de Torre Llupiana amb l'església  Parroquial de Campllong, advocada a Sant Quirze i Santa Julita.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2014/12/esglesia-de-sant-quirze-i-santa-julita.html



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/7143/rec/61

La Torre és l’únic edifici a la llista de “ monuments” de Campllong, que té un terme de 8,6 km², i fins a 7 nuclis de població:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/685

Llegia que els LLupià son  un destacat llinatge rossellonès que es remunta al segle XI.

Es té constància documental per primera vegada de la família LLupià a Campllong al segle XVI.

Lluís de Llupià i Destoll, donzell de Campllonch, morí a Girona el 10 de desembre de 1585.

L'escut que figura a la façana de l'edifici és el del marquesat, títol concedit el 1702 per Felip V al capità Carles de Llupià i Roger, baró de Castellnou, senyor de Llupià i Vilarmilà, cavaller de l’orde de Sant Joan.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Escudo_marques_de_Llupia.svg

Els de l'interior presenten algunes lleugeres variants, bé sia per unions matrimonials o per l'annexió d'altres títols obtinguts posteriorment.

Havíem publicat: 

ESGLÉSIA DE SANT QUIRZE I SANTA JULITA. CAMPLLONG. GIRONÈS. CATALUNYA

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2014/12/esglesia-de-sant-quirze-i-santa-julita.html

ANTIGUES ESCOLES I AJUNTAMENT VELL DE CAMPLLONG. EL GIRONÈS

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2016/01/antigues-escoles-i-ajuntament-vell-de.html

No podia accedir al Catàleg de masies

https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

Que Sant Quirze, Santa Julita  i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  gironins,  aranesos  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

dijous, 16 de maig del 2024

L’ESGLÉSIA QUE RETRATAVA EL LLUÍS ESTASEN I PLA ERA SANT FELIU DE ROCABRUNA, ARA AL TERME DE CAMPRODON?. EL RIPOLLÈS

 

El Lluís Estasen i Pla (Barcelona, 6 d'octubre de 1890 - 23 de juny de 1947), retratava , Vista posterior d'una església, sense cap indicació de l’advocació, parròquia i/o indret, està clar que en el procés de digitalització, amb intenció de “ dessolar la terra “ és feia una excel·lent tasca de destrucció, oi?




https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/3262/rec/7687


https://www.ebay.es/itm/383541386600

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/07/sant-feliu-de-rocabruna.html

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2016/02/esglesia-de-sant-feliu-de-rocabruna.html

M'agradaria tenir-ne confirmació en el seu cas a l'email castellardiari@gmail.com , recuperar la " memòria històrica " sempre és un triomf, oi?. 

dimarts, 14 de maig del 2024

EXISTEIX ENCARA LA MOLINA DE TAVASCAN?. LLADORRE. EL PALLARS JUSSÀ.

 

L’ANTONIO GALLARDO I GARRIGA (Barcelona, 18/04/1889 – 16/06/1942), li poso la O al nom, perquè com en el meu cas, en aquella època no es permetia la inscripció al Registre Civil de noms en altres llengües que no fossin el castellà –  ells “ en diuen espanyol – . La Constitució de 1978 però, l’anomena correctament castellà.    Retratava l’any 1935 – abans de l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, Vista general de la casa La Molina i homes i bèsties de càrrega, Tavascan, Lladorre, Pallars sobirà.  En aquells anys la població es situava al voltant dels 600 veïns , es tancava l’any 2023 amb 254 habitants de dret.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/979/rec/28

No trobava el Catàleg de Patrimoni, ni el Catàleg de Masies,  està clar que amb només 254 habitants de dret, les “ prioritats”  no poden ser el Patrimoni, oi?.

No apareix la Molina a la minsa llista de Monuments:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_del_Pallars_Sobir%C3%A0#Lladorre

Preguntarem a Casa Pisifactoria La Molina, sillitvs@hotmail.com , si l’edifici que retratava L’ANTONIO GALLARDO I GARRIGA, forma part de la seva propietat.

https://turisme.pallarssobira.cat/es/servicios/piscifactoria-tavascan/

https://www.gastroteca.cat/es/on-comprar/piscifactoria-tavascan/

Els catalans som pacients i respectem la voluntat divina , i  com es diu a Romans, 12  ; esperem  que actuï la indignació divina, tal com diu l’Escriptura: A mi em toca de passar comptes, jo donaré la paga,  diu el Senyor.

Costa evitar l’ús del llenguatge escatològic, quan constates una vegada i altra, les accions maldestres dels enemics de Catalunya, que se’n surten força bé en la seva tasca de dessolar la terra. 

https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

 El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

«A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

diumenge, 12 de maig del 2024

ESGLÉSIA DE LA MAREDEDÉU DE LA SERRA DE CASTELLAR. OLIOLA. LA NOGUERA.

 


Havíem retratat des de la llunyania l’església de la Marededéu de la Serra de Castellar al terme d’Oliola, en ocasió de la nostra visita a Sant Silvestre de Serralta, al terme d’Oliola.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2017/12/goigs-sant-silvestre-sant-silvestre-de.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2024/05/esglesia-de-sant-silvestre-de-serralta.html

Jordi Amorós i Gurrera, retratava l’any 2012 l’interior de l’església de la Serra de Castellar, al que havia estat terme Forà de Ponts, perquè va pertànyer a aquest municipi fins que en el segle XIX en fou separat i agregat al terme d'Oliola, advocada a la Marededéu, , mal dita Santa Maria, per influència nefanda de les esglésies que neguen validesa al Concili d’Efes que va proclamar solemnement la maternitat divina de la verge. «Mare de Déu» (Theotokos)



https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-maria-de-la-serra-del-castellar-oliola

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/41366

El sostre demogràfic d’Oliola s’assolia al cens de 1857 amb 999 ànimes, i es tancava l’any 2013 amb   198 habitants de dret

És difícil d’entendre que amb un població de 1.652.291 persones, la Catalunya de 1857, pugues aixecar i/o mantenir, edificis que malgrat tenir avui caràcter “ monumental” , han desaparegut o estan en vies de fer-ho.  Es superaven a darreries de l’any 2023 els 8.000.000 milions d’habitants.

El Google no ens sabia donar raó d'aquest runam que es troba prop de l'església de la Marededéu de la Serra de Castellar. Esperem les vostres aportacions a l'email castellardiari@gmail.com



Que la Marededéu i Sant Antoni de la Sitja, ,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels noguerencs, Kurds, amazics ,gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits,   saharauis  ... pagesos, ramaders, pescadors, ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

 «A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

divendres, 10 de maig del 2024

IN MEMORIAM. EL RENTADOR/SAFAREIG DE TIURANA. LA NOGUERA.

 

El sostre de demogràfic de Tiurana s’assolia al cens de 1857 amb 556 ànimes,  el sòl s’assolia l’any 1996 amb 22 veïns, com a conseqüència de la inundació del poble per les aigües del pantà de Rialb, es tancava l’exercici 2023 amb 67 habitants de dret.

Els fotògrafs del Fons Estudi de la Masia Catalana, feien una feina minsa a Tiurana. És molt possible però, que la dictadura franquista destruís els negatius, ja sabeu com ens estimen, oi?.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/tiurana

El Josep Salvany Blanch no en te cap imatge

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/search/searchterm/TIURANA

El Josep Sansalvador Castellet, arxiver de l’Arxiu Gavín, recollia imatges de Tiurana abans de la inundació.

En podeu veure imatges a :

https://tiurana.org/

Ens agradarà tenir noticia del cognom matern de l’Anselmo de la Torre a l’email castellardiari@gmail.com

El rentador/safareig de Tiurana era, si més no, “ peculiar”.         



      Havíem publicat de Tiurana :                              

IN MEMORIAM DE LES ESCOLES DE TIURANA. LA NOGUERA.

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2024/05/in-memoriam-de-les-escoles-de-tiurana.html

 SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DE SOLÉS. TIURANA. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2014/08/santuari-de-la-marededeu-de-soles.html

https://www.cabassers.org/2022/02/06/soles-de-tiurana-i-la-mare-de-deu-de-solers/

https://algunsgoigs.blogspot.com/2013/05/goigs-la-mare-de-deu-de-soles-tiurana.html

MAREDEDÉU DE LA CLUELLA, MAL DITA SANTA MARIA . L’EXILIADA DE SOLSONA

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/05/santa-maria-de-la-cluella-lexiliada-de.html

EL CEMENTIRI NOU DE TIURANA I LA PORTA DEL CEL. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2015/03/el-cementiri-nou-de-tiurana-i-la-porta.html

ERMITA DE SANT ERMENGOL DE TIURANA. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2014/07/ermita-de-sant-ermengol-de-tiurana-la.html

IN MEMORIAM DE MIRALPEIX I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A SANT ROC. TIURANA.LA NOGUERA.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2024/03/in-memoriam-de-miralpeix-i-la-seva.html

RUNES DE L’ESGLÉSIA ADVOCADA A LA MAREDEDÉU. LA CLUELLA. LA NOGUERA.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2022/05/runes-de-lesglesia-advocada-la.html

Ens queda feina a fer.