dilluns, 26 de novembre del 2018

LA CASA D’ENRIC CARROS DE CENTELLES. OSONA. CATALUNYA

Llegia al Mapa de Patrimoni de Centelles en relació al magnífic edifici que literalment ‘ fa ombra’ al Palau dels Comtes del Castell de Centelles.
Enric Carros de Centelles, germà de Guillem Ramon II Carros de Centelles, Baró de Centelles, es va fer construir la casa l'any 1542, al costat de la del seu germà.


L'actual "Casa Carreres-Artau. Casa Domingo " es fruit de nombroses intervencions i unificacions de diversos edificis antics. Aquesta edificació es pot situar al segle XVI i sembla que la seva funció era de residència d'algun noble de la vila.

L'actual edifici és el resultat de reformes dels anys 1895 i 1915 (incloent el trasllat de fragments d'un edifici de l'Avinguda Meridiana de Barcelona). Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de l’autor de les reformes, nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs, .., les que en els països civilitzats es consideren bàsiques, vaja.

Edifici de planta baixa, dos pisos i dues torres estructurat a base de crugies i per la posterior remodelació, al voltant d'un pati interior. La coberta és de teula aràbiga amb vessants als espais perimetrals i al pati interior. L'edifici ha patit moltes reformes, el primer pis alterna finestres amb balcons i la majoria de les finestres de les golfes (segon pis) resten tancades.

Està clar que la casa té història, i ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

De la Font de la Plaça Nova, aixecada al segle XIX – si ens hem de creure la versió oficial – per mans anònimes, i amb nocturnitat i alevosia, trobava; font feta de pedra. Sobre un pilar hi ha una figura femenina damunt de la font amb un braç sobre el cor i l'altre a mitja alçada. La base s'estructura amb quatre parts que s'alternen, hi ha dos brolladors alternats amb dos bancs.


Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de qualsevol dada relativa a la font i/o la imatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada